Institutul Cantacuzino a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu virusul Sars-cov-2 în România. Cercetătorii au constatat că virusul seamănă într-o proporție mai mare cu tulpinile care au circulat în mai multe țări europene, dar și în India sau SUA.
Astfel, s-a constatat o identitate de 99,95% cu tulpina de referință de la Wuhan și o identitate 99,97% – 99,96% cu tulpini identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.
Pentru identificarea unui profil viral specific României, studiul de la „Cantacuzino” va fi completat cu analize ulterioare și va cuprinde secvențele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe, precizează dr. Mihaela Lazăr, șef Laborator Infecții Respiratorii Virale din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate, explică biologul.
Identificarea variantelor virale trebuie atent interpretată și monitorizată pentru întelegerea adaptării, evoluției și transmiterii virusului SARS-CoV-2 în populația umană, precum și pentru evaluarea metodelor de diagnostic, spune dr. Mihaela Lazăr.
Cum funcționează coronavirusul
Coronavirusurile pot prezenta variabilitate genetică datorită mutațiilor apărute în genomul viral. Mutațiile genetice reprezintă erori de transcriere ale ARN-polimerazei care dispune de mecanisme de corectare ineficiente, ceea ce permite reasortarea materialului genetic, relatează digi24.ro.
Mutaţia poate genera noi variante antigenice și o variaţie limitată a potenţialului patogenic. Recombinarea, un eveniment mult mai rar, produce un virus nou, cu o nouă combinaţie de gene şi cu proprietăţi antigenice noi.
Pe măsură ce virusul se răspândește, apar multiple oportunități de selecție naturală a unor mutații, care pot avea impact major asupra transmisibilității virusului.
Opt vaccinuri anti-COVID 19 se testează deja pe oameni
Opt vaccinuri anti-COVID 19 sunt în studiile clinice şi se testează pe oameni, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS).